Ravinto

Ravinnon merkitys terveydellemme

Kiistämätön tosiasia on, että tietoisuus ravinnon tärkeästä merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille kasvaa koko ajan. Ravinto vaikuttaa jokaiseen elimeen kehossamme sekä myös ihoomme. Ihon kunto ja terveys riippuvat ratkaisevasti omista ravitsemuksellisista valinnoistamme. Ravinto määrää yleisen terveydentilamme laadun ja ihomme kunnon. Iho saa ravintoaineensa ihon dermiksestä verisuonten kautta. Nämä ravintoaineet saamme syömästämme ruuasta ja ne imeytyvät lopulta suolistoon. Ihon verisuonissa tärkeät ravintoaineet imeytyvät elimistöön ja ne käytetään hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla ainoastaan, jos mainitut ravintoaineet saadaan syömästämme ravinnosta. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää terveytemme kannalta välttää kaikkia kyseenalaisia aineksia ravinnossamme. Uusimmat ravintoa koskevat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ruoka-aineita kuten lihaa, makkaraa, kalaa ja meijerituotteita ei enää suositella käytettäväksi.

Ainoastaan terveellinen ja monipuolinen ruokavalio takaa ihon ja muiden elinten tärkeiden ravintoaineiden saannin. Tämän vuoksi ravintoa ei tulisi määritellä tapojen, kyseenalaisten mielipiteiden, itseoppineiden ”eksperttien” tai ruoka-alan mainosten perusteella vaan ainoastaan tunnettujen alan tutkijoiden tutkimusten mukaan. Tässä informatiivisessa esitteessä pohjataan juuri näihin tutkimuksiin.

Vuonna 2009 ADA:n (American Dietetic Association) julkaisemassa uudessa lausunnossa yhdistys suosittelee vahvasti vegaani- ja kasvisruokavaliota. Lausunnon mukaan oikein toteutettu kasvisruokavalio – mukaan lukien vegaaniruokavalio – on terveellistä ja ravinteikasta niin aikuisille ja vanhuksille kuin lapsille ja teini-ikäisille. Kasvisruokavalio voi auttaa muun muassa sydänsairauksien, syövän, liikalihavuuden ja diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

ADA julkaisi heinäkuussa 2009 ”Journal of the American Dietetic Association”-lehdessä tutkielman, jossa kerrottiin yhdistyksen kannasta vegaani- ja kasvisruokavaliota koskien:

”ADA:n mukaan oikein suunniteltu kasvisruokavalio – myös täysin vegaaniruokavalio – on terveellinen ja vastaa kaikkia ravitsemuksellisia sekä fysiologisia vaatimuksia. Se tarjoaa myös terveysvaikutuksia tiettyjen sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Hyvin suunniteltu kasvisruokavalio sopii kaikille ikäryhmille, myös raskaana oleville ja imettäville naisille, vanhuksille, lapsille, teini-ikäisille ja urheilijoille.”

 

Yhden Saksan tunnetuimpien ravintotutkijoiden, Giessenin yliopiston professori Dr. Claus Leitzmannin mielipide asiaan on selvä:

”Vegaaneja koskeneet tutkimukset ympäri maailman ovat osoittaneet, että vegaaniruokavaliota noudattavat ihmiset ovat yleisesti ottaen terveempiä kuin muu väestö. Paino, verenpaine, kolesteroli ja kolesteroliarvot, munuaisten toiminnot ja yleinen terveydellinen tila ovat näillä ihmisillä lähellä normaalia. ”

PCRM (The Physicians Committee for Responsible Medicine) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa ennaltaehkäisevää lääkitystä, suorittaa kliinistä tutkimustyötä ja edistää korkeampia standardeja etiikan ja tehokkuuden tutkimuksissa. PCRM toteaa vegaaniruokavalion kaikista terveellisimmäksi asettaen mielipiteensä loogiseksi lähtökohdaksi seuraavan:

”Vegaaniruokavalio, jossa ei käytetä lainkaan eläinperäisiä tuotteita, on jopa terveellisempää kuin pelkkä kasvisruokavalio. Vegaaniruokavalio ei sisällä lainkaan kolesterolia, siinä on vähemmän rasvaa ja tyydyttyneitä rasvahappoja sekä kaloreita, verrattaessa maitotuotteita ja munia sisältävään kasvisruokavalioon. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ruoan terveysvaikutukset vähenevät, mikäli ruoka koostuu pääosin eläinkunnan tuotteista. Tämä tekee vegaaniruokavaliosta kaikkein terveellisintä.”

Lukuisat ravintoa koskevat tieteelliset tutkimukset viime vuosien aikana paljastavat yhteyden lihan, makkaroiden ja meijerituotteiden käytön sekä sairauksien kuten syövän, osteoporoosin, sydänkohtauksien, verenpaineen ja diabeteksen välillä. Kaloissa esiintyvien ympäristömyrkkyjen kuten dioksiinin ja raskasmetallien pitoisuuksia on myös tutkittu laajalti ja tulokset osoittavat hämmästyttävän korkeita lukemia.

Puhdas vegaaniruokavalio ei ole terveellistä ainoastaan sen vuoksi, että siitä on jätetty pois liha ja lihajalosteet, kala, maitotuotteet, juustot ja kananmuna. Vegaaniruokavaliossa tärkeää on kiinnittää huomiota ravintoaineiden mahdollisimman monipuoliseen valikoimaan, jotta voidaan varmistaa täysipainoinen ruokavalio, joka sisältää kaikki elimistölle välttämättömät ravintoaineet. Tärkeiden ravintoaineiden, kuten B12 vitamiinin riittävää saantia kannattaa erityisesti tarkkailla ja sen riittävä saanti turvata. Tämän vuoksi terveelliseen ruokavalioon perehtyminen ja siihen kouluttautuminen ovat olennaisen tärkeitä asioita kaikissa Dr. Baumann hoitoloissa.

Ravinto ei vaikuta ainoastaan terveyteemme:

Ilmastonmuutos: World Watch Institute julkaisi 21. elokuussa 2009 tutkielman kotieläintuotantoon käytetyn maanviljelyn ja eläinperäisten tuotteiden käytön vaikutuksista ilmaston muutoksiin. Lihan, maidon ja kananmunia käyttö aiheuttaa 51 % planeettamme kasvihuonekaasuista.

Ympäristöhaitat: 1 kg:n tuottamiseen lihaa (riippuu eläinlajista) tarvitaan 10 – 20 tonnia rehua ja 10 000 – 20 000 litraa vettä. Lopputuloksena syntyvät valtavat määrät lietelantaa joka vahingoittaa ympäristöä syvästi.

Sademetsät: Nämä trooppiset metsät ovat erittäin tärkeitä globaalille ilmastollemme, mutta niitä kaadetaan laidunmaaksi. Eläinrehun tuottamiseksi kulutetaan valtavia maa-alueita.

Nälänhätä / ihmisoikeudet: Nälänhätä koskettaa noin biljoonaa ihmistä maailmassa. Joka kolmas sekunti yksi lapsi kuolee nälkään, samalla kun noin 50 % maailmanlaajuisesta viljasadosta ja noin 90 % soijasta käytetään rehuntuotantoon maatalouseläimille.

Eläintensuojelu ja – oikeudet: Eläinten kokemat kärsimykset lihan, maidon ja munien tuottamiseksi on dokumentoitu kattavasti. Eläinrotujen jalostamisesta ja teurastamisesta aiheutuvat eläinten kärsimykset on otettu huomioon kansainvälisellä tasolla.

Liikakalastus: Merien ja valtamerien liikakalastus tuo ympäristökatastrofin lähemmäksi kuin luulemmekaan!

Voit ladata ”Ravinto osaksi terveyttä ja ihonhoitoa” – esitteen tästä